Vysoká škola Báňská Ostrava - Technická fakulta

Informace a zajímavosti o Vysoké škole Báňské v Ostravě

„Jedna z klíčových agentur Times Higher Education World (THE) University Rankings zveřejnila na podzim 2015 žebříček univerzit a VŠB - Technická univerzita Ostrava se umístila na pozici 301-350, tedy nejvýše ze všech vysokých škol v České republice.  Pro mnohé překvapující informace, pro nás důvod k obrovské radosti. Jsem přesvědčen o velkém úsilí, které jsme věnovali kvalitě vzdělávání, výzkumu a spolupráci s průmyslem, které se projevilo v růstu naší vysoké školy,“ řekl rektor univerzity Ivo Vondrák.

 Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

  • Nabízí studium technických a ekonomických oborů, které reflektují požadavky praxe

Počátky VŠB

Počátky Vysoké školy Báňské sahají až do roku 1849.  V průběhu let se škola rozvinula v instituci poskytující univerzitní vzdělání v technických a ekonomických oborech s využitím moderních metod a zařízení. Na sedmi fakultách, celouniverzitních pracovištích a ve výzkumných centrech, včetně centra nanotechnologií a centra mechatroniky, studuje v současné době na 17 000 studentů.

Studijní obory

V současnosti je VŠB-TUO jediná vysoká škola v republice, na které se studuje hornictví a bezpečnostní inženýrství přičemž studijní obory Fakulty bezpečnostního inženýrství jsou orientovány zejména na oblast požární ochrany a průmyslovou bezpečnost. Mimo to univerzita nabízí široké spektrum studia technických a strojírenských oborů, moderních technologií v oblasti materiálů, IT oborů, stavebních oborů a celé řady dalších. V letošním roce byly otevřeny dvě novinky. Bakalářský studijní obor Aplikované vědy a technologie patří mezi univerzitní studijní programy. Nabízí studium širokého přírodovědného základu z oblastí matematiky, fyziky a chemie, které je vhodně doplněno výukou informatiky a základních předmětů inženýrského charakteru. Novinkou je i doktorský studijní program a obor Výpočetní vědy, akreditovaný na superpočítačovém centru IT4Innovations VŠB - Technické univerzity Ostrava, který navazuje na magisterský program a obor stejného jména. Nabídku vzdělávacích programů přizpůsobujeme potřebám praxe.

Kvalitní příprava na profesní dráhu

„Zaměstnavatelé nás řadí mezi školy s nejkvalitnější přípravou absolventů na profesní dráhu. Naše Fakulta strojní se kupříkladu opět umístila na třetím místě v anketě Škola doporučená zaměstnavateli 2015, ve které hlasovalo 230 zaměstnavatelů z celé České republiky. „Za oceněním fakulty bezesporu stojí několikaleté úsilí o prohlubování spolupráce s praxí,“ říká rektor univerzity Ivo Vondrák. „Klademe důraz i na spolupráci se zahraničními univerzitami, naši studenti vyjíždějí na partnerské univerzity třeba do Japonska, USA nebo Singapuru,“ dodává. „Dlouhodobě evidujeme rostoucí zájem studentů ze zahraničí o studium na naší univerzitě. V tomto akademickém roce u nás studuje 71 vysokoškoláků z Číny,“ dodal rektor.

VŠB a superpočítač Salomon

V září byl uveden do provozu superpočítač Salomon, který provozuje IT4Innovations národní superpočítačové centrum při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. V současnosti je 40. nejvýkonnějším superpočítačem na světě. „Vysoká škola báňská svými superpočítači pozvedla moravskoslezský region na světovou mapu výzkumných center. Do regionu přilákala experty ze zahraničí a posílila spolupráci jak s českými, tak se zahraničními výzkumnými institucemi,“ vysvětluje rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

Další informace se dozvíte přímo na stránkách školy - http://www.vsb.cz/cs/

{mainvote}


Kontaktujte nás

+420 739 933 944
Otevřeno NONSTOP (tel/mail)
Václavské náměstí 808/66 - Praha 1 - 110 00
Ičo: 04484631

Poslední komentáře

Soňa M View comment

Tohle mě spasilo. Moc Vám - Děkuji! Všichni Vám - moc děkujeme.

Velká máma View comment

Moc poučné, všechny moje děti budou od teď povinně chodit na tuto stránku a vzdělávat s ...