Co dělat po vysoké škole

Co dělat po vysoké škole?

Pokud jste úspěšně dostudovali vysokou školu, gratulujeme. Věnovali jste jí několik let svého života a po tuto dobu byla jistě jedním z hlavních bodů, kam jste směrovali svou pozornost. Minimálně v závěrečných měsících vaši mysl pravděpodobně tak zaměstnávala, že na plánování konkrétnějších budoucích kroků už téměř nezbyl prostor.

Dokončení vaší školy vás jistě zaplavily pocity euforie. Nicméně jakmile začaly odeznívat, čím dál častěji jste si začali pokládat otázku, co bude dál. V této fázi je naprosto normální cítit se tak trošku ztraceně v tom, jakým kariérním směrem se vydat. Možností je totiž nespočet.

My si uvedeme čtyři nejčastější, které byste jistě měli podrobit serióznímu zvažování.

Podívejte se po práci pro absolventy

Spousta firem nabízí pracovní pozice přímo určené pro absolventy vysokých škol. Jejich velká výhoda spočívá v tom, že většinou není zapotřebí téměř žádná praxe. Pokud se ale po takové práci budete dívat, ujistěte se, že splňujete podmínky uvedené v inzerátu. Spousta takových pozic je totiž přímo vázaná na konkrétní studijní obor.

Také bude ideální, když najdete firmu, ve které je možné dosáhnout kariérního postupu. Jakmile si tedy odpracujete časový rámec absolventské pozice, budete mít možnost nechat se ve firmě zaměstnat dlouhodobě, na dobu neurčitou. V případě některých společností je v rámci takové pozice dokonce možné zkoušet práci na různých odděleních. Díky tomu zjistíte, při jaké náplni práci vykazujete největší zdatnost, a také vás nejvíce baví.

Dejte si pauzu a vyrazte do světa na zkušenou

Dlouhodobé studium pro vás jistě znamenalo velkou dřinu, proč si tedy nedopřát zaslouženou pauzu? Ať už se vydáte do světa na kratší či delší dobu nebo se začnete angažovat v dobrovolnických programech, cestování vám prospěje. Díky němu totiž dostanete možnost poznat různé kultury a místa, čímž podpoříte svou nezávislost a otevřete svou mysl.

I v tomto případě se s trochou snahy setkáte se spoustou možností — udělejte si tedy důkladný průzkum a také zkuste přímo hledat lokality, ke kterým vás to táhne.

V dnešní době se dají také vydělávat nemalé peníze prostřednictvím sociálních sítí a blogů. Můžete tedy vycestovat a o svých zkušenostech začít psát. Nikdy nevíte, koho váš obsah zaujme a byla by škoda to alespoň nevyzkoušet. Uvědomte si, že nemáte co ztratit — pokud se vám totiž touto cestou nepodaří vydělat peníze, budete mít perfektně zpracovaný váš vlastní cestovatelský deník.

Pokračujte ve studiu

Pokud vás škola bavila, můžete popřemýšlet i o tom, že byste si studium ještě prodloužili. To můžete udělat prostřednictvím navazujícího studia (pokud je to v rámci vaší školy a získaného titulu možné) nebo třeba různých dlouhodobých, časově náročnějších kurzů. V druhém případě se však s největší pravděpodobností i tak budete muset podívat po práci alespoň na částečný úvazek.

Díky tomu získáte ještě trochu času a navíc zvýšíte svou šanci, že po definitivním dokončení studií získáte i dobře placenou práci.

Pomaturitních kurzů je v dnešní době k dispozici celá řada. Pokud se na studium tohoto typu necítíte, svoje jazykové znalosti můžete udržovat i pomocí kurzů angličtiny online — ty bývají nejoblíbenější, nalézt se však dají kurzy téměř všech světových jazyků.

Začněte podnikat

Být vlastním pánem je snem mnohých. Cesta je však často trnitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Pokud se cítíte na podnikání, dobře si promyslete, co budete chtít prodávat a předtím, než se do obchodu pustíte naostro, si udělejte pořádný průzkum trhu a vaší potenciální konkurence.

Než také vložíte do vašeho podnikání první peníze, jistě nebude na škodu zkonzultovat jej s profesionálem. V dnešní době se dá obrátit na spoustu mentorů a business expertů, kteří vám mohou dát cenné rady. Tak stejně můžete rozvést diskuzi na toto téma s vašimi blízkými, kteří už nějakou dobu podnikají.

V začátcích se doporučujeme věnovat co možná nejdrobnějšímu typu podnikání. Můžete zkusit např. vyrábět nenáročné, avšak unikátní předměty a ty pak prodávat na online tržištích. Díky tomu si zkusíte, co obchod obnáší a zda vám takový typ vydělávání peněz sedí. A pokud se cítíte spíše na služby, můžete je ze začátku zkusit poskytovat vašim blízkým za symbolickou cenu a postupem času sesbírat dostatek zpětné vazby na to, abyste dokázali předpokládat, zda byste se na trhu uchytili, či nikoliv.

Možností, čemu se po vysoké škole věnovat, je opravdu spousta a záleží jen na vás, jakou cestou se vydáte. Vždy však dávejte na vlastní pocit — i když vám totiž momentálně připadá, že nevíte kudy kam, s troškou trpělivosti a zkušeností se váš ideální směr ukáže.

 

{mainvote}


Kontaktujte nás

+420 736 729 646
Otevřeno NONSTOP (tel/mail)
Václavské náměstí 808/66 - Praha 1 - 110 00
Ičo: 04484631

Poslední komentáře

Soňa M View comment

Tohle mě spasilo. Moc Vám - Děkuji! Všichni Vám - moc děkujeme.

Velká máma View comment

Moc poučné, všechny moje děti budou od teď povinně chodit na tuto stránku a vzdělávat s ...